Vrste prevara

Veoma je važno da znate da prevarantima nije važno ko ste vi i da će ciljati ljude svih uzrasta i svih nivoa prihoda.

Informišite se o 5 najčešćih šema prevare:

* Prevare prilikom kupovine putem interneta: Kupac putem transfera novca plaća nešto što je kupio putem interneta i to izgleda kao „neverovatna ponuda“. Razmislite dobro o tome jer većina veb lokacija nudi različite načine on-line direktnog plaćanja koji vam nude veću zaštitu od transfera novca.

* Prevare na lutriji/klađenju: Klijent prima e-poštu ili telefonski poziv u kom ga neko obaveštava da je dobio na lutriji ili klađenju i da je neophodno da uplati novac da bi dobio novac

* Prevara od strane navodnog člana porodice u nevolji: Od klijenta se traži da hitno pošalje novac osobi koja se predstavlja kao rođak ili prijatelj, kojoj su hitno potrebna finansijska sredstva za plaćanje putnih karata, garancija za kredit, medicinske nege i slično

* Romantične veze: Klijent je uveren da je započeo romantičnu vezu sa nekim koga je upoznao preko digitalnih kanala društvenih mreža i nikada ga nije video uživo. Prevaranti će zahtevati da im se pošalje novac kako bi mogli da vas posete, pa čak i da se usele kako biste živeli zajedno.

* Druge vrste prevara: Od klijenta se traži da pošalje novac iz raznih razloga, uključujući pomoć u vezi sa raznim katastrofama, kupovinom automobila, lažnim kreditima, oglasima u novinama ili tajnim kupcima.

Kako da se zaštitite od prevare?

UVEK

Morate znati sa kim komunicirate, posebno kada vam se nude nagrada ili poklon. Ne verujte porukama poput: „Čestitamo, osvojili ste 1.000 evra na stranoj lutriji!“

Istražite ponudu da biste bili sigurni da je autentična. Ako deluje previše dobro da bi bila istina, onda se možda radi o prevari.

Zapamtite da su doznake kao kada dajete gotovinu. Kada pošaljete novac  – ne možete ga vratiti.

NIKAD

Ne šaljite novac nekome koga ne poznajete. Nikad.

Ne šaljite novac rođaku u nevolji, a da unapred ne proverite njegovu situaciju. Postavljajte pitanja da biste unapred potvrdili identitet osobe.

Ne šaljite novac da biste primili novac.

Prijavite prevaru

Ako ste žrtva prevare, odmah prijavite prevaru najbližoj policijskoj stanici.

Ako ste koristili MoneyGram doznake na Moneta lokacijama i bili ste žrtva prevare kontaktirajte +381112280222.

 

Primedbe

Za sve primedbe ili pohvale možete nas kontaktirati

Email: moneta@monetars.rs

Kontakt telefon: +381 11 2880222

Saznaj više